Necorelările dintre cifrele raportate pun la îndoială însănătoşirea economiei Un beneficiu al integrării este controlul mai bun al respectării obligaţiilor fiscale. Se menţine însă
Necorelările dintre cifrele raportate pun la îndoială însănătoşirea economiei
Un beneficiu al integrării este controlul mai bun al respectării obligaţiilor fiscale. Se menţine însă îndoiala asupra acurateţei cifrelor şi a previziunilor.
"Fiscul a încasat în iulie taxe şi impozite în valoare de 16,8 miliarde lei, cea mai mare sumă colectată într-o lună la bugetul general consolidat. Precedentul vârf de încasări a fost atins în ianuarie 2008, atunci când Fiscul a centralizat venituri din taxe şi impozite de 16 miliarde de lei", a declarat vineri la Iaşi Daniel Chiţoiu, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Totalul veniturilor bugetare colectate în primele şapte luni se apropie de 90 miliarde, cu 36% mai mult decât cele din 2007. Pentru actuala conducere ANAF, colectarea-record este pusă pe seama creşterii economice şi îmbunătăţirea comportamentului fiscal al contribuabililor.
Beneficiile integrării
Tot ANAF acceptă însă ca o mare parte din sporurile din acest an, în special cele din taxa pe valoarea adăugată (aproape 55%), sunt datorate şi faptului că anul trecut "încasările au fost sub impactul schimbărilor legislative produse odată cu primul an al integrării". Odată asimilate procedurile europene, şi gradul de colectare a fost îmbunătăţit.
În mod evident, dacă România nu ar fi sub monitorizarea Comisiei Europene, nu am mai fi vorbit de aceeaşi rigoare în executările silite şi nici de intensificarea acţiunilor de control la operatorii economici cu grad ridicat de risc privind evaziunea fiscală.
Într-o defalcare a principalelor componente ale veniturilor bugetului consolidat, bugetul de stat are ponderea cea mai mare, 66%. Ur