Artezienele asigură ionizarea atmosferei urbane Răcirea aerului e menirea jocurilor de apă din oraşe. Pentru a fi respirabilă, atmosfera poluată poate fi ventilată şi ionizată cu
Artezienele asigură ionizarea atmosferei urbane
Răcirea aerului e menirea jocurilor de apă din oraşe. Pentru a fi respirabilă, atmosfera poluată poate fi ventilată şi ionizată cu ajutorul fântânilor.
Atmosfera uscată, într-un oraş îmbâcsit de poluare, face ca aerul să devină irespirabil. Pentru a mări coeficientul de confort al locuitorilor unui oraş, primăriile pot instala fântâni sau jocuri de apă care să răcorescă atmosfera.
"O fântână arteziană are efect de împrospătare şi umidificare a aerului", a declarat administratorul firmei Intrepid SRL, din Piatra Neamţ, Titel Gurici. Apa are capacitatea unică de a calma şi reînvia simţurile şi a fost considerată prietenul omului în toate culturile lumii.
Aerul umed urcă spre cer
Istoria ştiinţei spune că Isaac Newton este cel care a observat primul faptul că aerul umed e mai uşor decât aerul uscat. Motivul e simplu: moleculele de apă sunt mult mai uşoare decât cele de azot sau oxigen printre care se strecoară atunci când apa se evaporă.
În zilele caniculare, când temperatura aerului depăşeşte 60 de grade la soare, în dreptul fântânilor arteziene se creează un curent de aer vertical, stimulat tocmai de faptul că aerul fierbinte şi umed e mai uşor şi, prin urmare, se înalţă. Pentru echilibru, în timp ce o masă de aer umed urcă, o cantitate egală de aer uscat, venit de la înălţime, coboară.
Ionii negativi, efecte pozitive
Pe lângă valoarea de ventilaţie, fântânile arteziene sunt şi ionizatoare de aer. Curgerile continue ale apei, sub forma unor şuvoaie sau a unor mici cascade, au ca prim efect prezenţa în atmosferă a unei anumite cantităţi de apă sub formă de vapori. Aceştia se ionizează