CEA MAI SLABĂ CLASARE A ROMÂNIEI DIN ULTIMII 36 DE ANI. Cea de-a 29-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a încheiat ieri. România s-a clasat pe locul 17, după cea mai slabă prestaţie din ultimii 36 de ani. Sursa: ReutersSursa: AFPSursa: AFP
1 /.
România a obţinut la Jocurile Olimpice de la Beijing doar opt medalii (patru de aur, una de argint şi trei de bronz). În clasamentul general am ocupat un mincinos loc 17, pentru că ierarhia se întocmeşte strict în funcţie de medaliile de aur. Ultima ediţie la care am obţinut mai puţine medalii de aur (3) a fost acum 36 de ani, la München (1972). În ultimele şase decenii, doar de la Helsinki (1952) am venit acasă cu mai puţine medalii la total (4). EVZ încearcă să tragă concluziile Olimpiadei din China şi să vă explice de ce s-a produs această prăbuşire (anticipată) a sportului românesc.
Doar doamnele contează
Prima observaţie: dintre cele opt medalii cucerite, doar una aparţine unui bărbat: bronzul sabrerului Mihai Covaliu (care este, totodată, ultimul bărbat care a adus aur pentru România, la Sydney, în 2000). În sportul mare contăm, de ani buni, doar prin doamne şi domnişoare. La Beijing ne-au făcut fericiţi canotoarele din echipajul de 8+1, echipajul de două rame fără cârmaci, judoka Alina Dumitru, spadasina Ana Maria Brânză, echipa feminină de gimnastică (Sandra Izbaş a în special, la sol) şi, mai ales, maratonista Constantina Diţă-Tomescu. De ce această discrepanţă între sportul feminin şi cel masculin? Răspunsul e complicat, dar îl rezumă canotoarea Georgeta Andrunache, dublă medaliată la Beijing, şi cvintuplă campioană olimpică: „Noi, femeile, suntem mai ambiţioase, mai perseverente. În sportul de azi e foarte mult de muncă“.
Bărbaţii comentează
La conferinţa de presă de sâmbătă, prilejuită de închiderea Casei României, Octavian Morariu, preşedintele Comitet