În piaţa San Carlo din centru oraşului Torino trecătorii au ocazia să vadă o expoziţie de fotografii realizată de Ilaria Turtu cu imaginile fiilor imigraţilor. Însă italienii au primit În piaţa San Carlo din centru oraşului Torino trecătorii au ocazia să vadă o expoziţie de fotografii realizată de Ilaria Turtu cu imaginile fiilor imigraţilor. Însă italienii au primit această iniţiativă cu foarte multă răceală. Foarte puţini sunt vizitatorii italieni, ceva mai curioşi însă imigranţii.
"Între copii nu există rasism"
Luisa, 49 de ani, a venit de la Cuneo într-o vizită la Torino, împreună cu soţul ei, Mario. Ea este învăţătoare şi inevitabil a avut de-alungul anilor şi elevi de origine străină. În mod surprinzător, nu a avut nici un elev de origine română până acum.
"Copiii străinilor sunt mult mai sârguincioşi la şcoală decât cei ai italienilor. Poate pentru că părinţii îşi pun toate speranţele în ei şi sunt mai severi cu ei în privinţa educaţiei. În plus, la şcoală nu există diversitate ca în lumea celor mari. Copiii nu sunt rasişti unii cu ceilalţi, toţi vorbesc limba italiană la perfecţie", spune învăţătoarea.
Luisa şi Mario nu au prieteni români, dar au fost într-o vacanţă în România de trei săptămâni şi au rămas foarte plăcut impresionaţi. Plănuiesc deja o a doua vacanţă în Delta Dunării.
Şi ei reprezintă viitorul ţării
Gabriela, 52 de ani, şi Armando, 60 de ani, sunt şi ei printre puţinii vizitatori ai expoziţiei. Ei locuiesc la Ivrea şi fac parte dintr-un ONG care se ocupă de refugiaţii politici.
"Nouă ne place foarte mult ideea expoziţiei, ni se pare corect să li se acorde importanţă şi acestor copii care vor face parte din viitorul ţării. Probabil le va fi foarte greu să îşi facă drum pe piaţa muncii în aceste momente de ostilitate din partea italienilor.
Să sperăm că situaţia se va schimba aşa cum s-a schi