Investitorii au avut parte de o saptamana plina de vesti contradictorii, cresterea PIB in primul semestru a fost de 8,6%, rezultate financiare bune pe bursa si minime pentru cele cinci societati de investitii financiare. "Nu exista, in acest moment, argumente fundamentale care sa justifice corectiile de amploare ale actiunilor romanesti. Turbulentele de pe pietele internationale continua sa fie principala motivatie pentru scaderile de la Bucuresti, desi nu exista foarte multe companii listate la BVB a caror activitate are legatura cu pietele externe", considera analistii de la Prime Transaction.
Intr-o singura saptamana investitorii care au pariat pe actiunile Broker Cluj Napoca au pierdut 19,90% din valoare. Alte actiuni "ghinioniste" au fost Vae Apcarom Buzau cu o scadere de 18,33% si Mefin Sinaia cu o corectie de 14,29%. Nu doar investitia in actiuni s-a dovedit paguboasa, astfel cei care au cumparat unitati de fond Napoca au pierdut intr-o singura saptamana 7% din valoare. Investitia in euro a adus o pierdere de 0,24%, iar cea in dolari americani de 0,96%. Francul elvetian s-a depreciat in ultima saptamana cu 0,61%.
Cel mai mare castig al saptamanii a fost obtinut de cei care au investit in actiunile Teraplast Bistrita, bilantul saptamanal indicand un profit de 17,76%. Si investitia in actiuni Santierul Naval Orsova a adus un castig de 8,82% in ultima saptamana.
Fondurile mutuale au fost afectate de evolutia slaba a bursei, iar singurele surse de profit s-au doveit a fi obligatiunile si depozitele bancare. Astfel cel mai mare randament al saptamanii a fost obtinut de fondul monetar Simfonia 1 de 0,21%, urmat de doua fonduri de obligatiuni Tezaur si BCR Obligatiuni cu o crestyere de 0,20%. In schimb, cei care au investit in ultima saptamana in aur au obtinut un profit de 3,12%.
Top cele mai mari cresteri ale