In medicina privata, doctorii care au grad de profesor universitar si o reputatie foarte buna pot ajunge si la venituri de peste 10.000 de euro lunar, spun specialistii din domeniu. Cadourile, mai ales cele in plic, sunt interzise in clinicile si spitalele private, prin contractul de angajare, iar incalcarea regulii poate fi sanctionata si cu desfacerea contractului de munca. Totusi, pacientii incearca sa le dea mita, se arata uimita dr. Anca Cernea, medic generalist la Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes" din Capitala: "Sunt atat de marcati de experientele anterioare, cand se tratau in sistemul de stat, incat nu le vine sa creada ca la clinicile private nu e nevoie sa vina cu plicul cu bani".
In Romania sunt 66 de operatori de servicii medicale private care detin una sau mai multe unitati sanitare avizate de Ministerul Sanatatii.
Specialistii din sistemul sanitar estimeaza ca medicina privata este in plin avant, dar se afla inca la inceput si abia peste minimum cinci ani numarul pacientilor care aleg sa se trateze in clinici si spitale private va fi coplesitor. Deocamdata, doar 27-30% din pacientii din mediul urban opteaza pentru servicii medicale private, dupa cum arata un studiu din 2007 al companiei de cercetare Daedalus Consulting.
Promisiunile de marire a salariilor medicilor din sistemul public, reluate de autoritati acum, cu putin timp inainte de inceperea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, readuc in atentie optiunea cadrelor medicale de a lucra in sistem privat, unde sunt bine platite si conditiile de lucru sunt la standarde occidentale. Oricare medic angajat in sistemul privat in Romania castiga minimum 400-1.000 euro pe luna, iar cei cu rang de profesor si cei cu reputatie foarte buna pot ajunge la un salariu lunar de 8.000-10.000 euro si chiar mai mult, spun persoane din sistem.
Doctorii