O casa cu etaj, veche de 7000 de ani – aceasta este cea mai importanta descoperire a arheologilor romani si germani care, de 10 ani, sapa in zona sitului Gomila, aflat in apropierea localitatii timisene Uivar. Lucrarile au inceput in urma cu 10 ani, cand echipa condusa de prof. dr. Florin Drasovean, de la Muzeul Banatului din Timisoara, si prof. dr. Wolfram Schier, de la Institutul de Preistorie din Berlin, a facut primele sapaturi in ceea ce reprezinta cea mai mare asezare din Romania apartinand culturii Vinca, reprezentativa pentru perioada Neoliticului.
Urme ale culturii Vinca au fost descoperite pe teritoriul Serbiei, Romaniei si Ungariei. Harta zonei, realizata cu ajutorul unui magnetometru, i-a ajutat pe arheologi sa sape exact in perimetrul care reprezinta, practic, centrul asezarii. Dupa ce au scos la iveala din situl multistratificat mai multe locuinte, oamenii de stiinta au avut surpriza sa descopere o casa cu etaj despre care, in urma testelor efectuate, s-a stabilit ca are aproximativ 7000 de ani.
Integral in Gandul. O casa cu etaj, veche de 7000 de ani – aceasta este cea mai importanta descoperire a arheologilor romani si germani care, de 10 ani, sapa in zona sitului Gomila, aflat in apropierea localitatii timisene Uivar. Lucrarile au inceput in urma cu 10 ani, cand echipa condusa de prof. dr. Florin Drasovean, de la Muzeul Banatului din Timisoara, si prof. dr. Wolfram Schier, de la Institutul de Preistorie din Berlin, a facut primele sapaturi in ceea ce reprezinta cea mai mare asezare din Romania apartinand culturii Vinca, reprezentativa pentru perioada Neoliticului.
Urme ale culturii Vinca au fost descoperite pe teritoriul Serbiei, Romaniei si Ungariei. Harta zonei, realizata cu ajutorul unui magnetometru, i-a ajutat pe arheologi sa sape exact in perimetrul care reprezinta, practic, centrul asezarii. Dupa ce au scos l