Colegiul Medicilor din Romania (CMR) nu este de acord cu modificarile propuse de Ministerul Sanatatii la Legea malpraxisului si considera ca trebuie facilitata impacarea partilor in cazul erorilor medicale. Conducerea Colegiului Medicilor din Romania considera ca sesizarea organelor de urmarire penala nu trebuie sa fie o atributie a comisiei de malpraxis. “Acest lucru ar putea expune in mod nejustificat membrii comisiei, medicii, in situatia in care ulterior s-ar constata fie ca decizia comisiei a fost anulata de catre o instanta de judecata, fie ca sesizarea nu a fost intemeiata.
Decizia unei comisii de disciplina, fie ea si superioara, nu este una definitiva si irevocabila, ea poate fi contestata ori de medic, ori de pacient si atunci se pune problema ce se intampla daca ulterior este anulata de instanta de judecata”, a afirmat prof.dr.Vasile Astarastoae. Acesta i-a semnalat ministrului sanatatii ca modificarile legislative propuse nu ii protejeaza pe medicii acuzati de malpraxis fata de presiunile exercitate de mass-media, presiuni care ar putea influenta si comisiile de judecata a cazurilor de malpraxis.
In acelasi timp, reprezentantii CMR sustin ca sesizarea cazurilor de malpraxis nu ar trebui facuta publica, avand in vedere faptul ca sunt “chestiuni personale care pot privi doar persoanele vatamate, urmasii sau apartinatorii legali ai acestora”.
Integral in Gandul. Colegiul Medicilor din Romania (CMR) nu este de acord cu modificarile propuse de Ministerul Sanatatii la Legea malpraxisului si considera ca trebuie facilitata impacarea partilor in cazul erorilor medicale. Conducerea Colegiului Medicilor din Romania considera ca sesizarea organelor de urmarire penala nu trebuie sa fie o atributie a comisiei de malpraxis. “Acest lucru ar putea expune in mod nejustificat membrii comisiei, medicii, in situatia in care ulterior s-ar c