Multa lume nu constientizeaza riscul la care se supune atunci când consuma alimente cu E-uri periculoase. Potrivit reprezentantilor Uniunii Europene, mai multe tipuri de E-uri ar trebui sa dispara din continutul produselor alimentare.
Pentru siguranta consumatorului, expertii UE au început o cercetare pentru a stabili doza zilnica recomandata de aditivi alimentari. Acestia sunt substante chimice, adaugate în alimente sau bauturi, cu scopul de a le ameliora diversele proprietati cum sunt gustul, culoarea sau rezistenta la alterare. În mod standardizat aditivii sunt etichetati cu litera “E”si un indice compus din trei cifre. “ Am descoperit în câteva magazine produse alimentare care nu erau etichetate si au fost considerate produse care nu aveau termen de valabilitate. Ca urmare au fost scoase de la comercializare si au fost aplicate amenzi cu valori cuprinse între 1000 si 3000 lei”, a declarat Ioan Pora, inspector la Oficiul pentru Protectia Consumatorului Mures. Pentru a contracara publicitatea negativa, multe firme au renuntat sa mentioneze denumirea codificata a aditivilor alimentari, specificând denumirea clara a substantelor care intra în compozitia produselor pe care le fabrica. ”Industria alimentara foloseste multe trucuri pe care omul de rând nu le stie, iar prin lege, producatorii nu sunt obligati sa treaca conservanti care au alte denumiri“, a declarat Jozsef Brocsa, nutritionist la salonul Esthetique din Târgu Mures.
Aditivii periculosi provoaca leziuni la nivelul organelor
Unii dintre aditivi sunt considerati un pericol pentru sanatate si sunt interzisi în câteva tari. Printre acestia se numara E 110 Sunset yellow - colorant galben, E 123 Amarant – colorant rosu, E 127 Eritrozina – colorant rosu, E 128 Rosu 2 G, E 249/E252 Nitrati si nitriti, E 95 Acetsulfam, E 954 Zaharina , precum si E 621 Glutamat monosodic MSG. Actiunea nociva