Decizia FIFA in cazul lui Adrian Mutu, privind plata unor despagubiri in valoare de peste 17 milioane euro (13,68 milioane lire sterline) clubului londonez de fotbal Chelsea, va fi discutata in cadrul Conferintei internationale antidrog ce se va desfasura la Bucuresti, in perioada de 3-5 septembrie, precum si in cadrul board-ului EURAD - Europe Against Drugs - din data de 4 septembrie, a anuntat Biroul de comunicare al EURAD, citat de Agerpres.
Subiectul a fost introdus pe agenda conferintei ca urmare a raportului Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO), membru EURAD, depus de presedintele CIADO Romania, academician Constantin Balaceanu-Stolnici, care sustine ca aplicarea unei asemenea pedepse pecuniare este inoportuna, precizeaza sursa citata.
"Se apreciaza evolutia sportivului dupa perioada in care a consumat cocaina ca fiind pozitiva. S-a luat in considerare motivatia pentru care s-a ajuns la consumul de droguri. Prin puterea de a trece de perioada critica, Adrian Mutu a demonstrat ca nu este un sportiv dependent, performantele sportive ulterioare aratand ca poate fi un exemplu pozitiv pentru alti tineri sau sportivi care au trecut sau trec prin aceeasi situatie", potrivit raportului citat de Biroul de comunicare al EURAD.
Totodata, se considera ca decizia FIFA este exagerata si contrara principiilor EURAD, prin care se apreciaza ca un consumator de droguri, indiferent ca este dependent sau ocazional, nu este un infractor, ci rezultatul unui cumul de elemente colaterale, "lucruri de care FIFA nu a tinut cont si a luat o decizie care poate transforma persoana intr-un nou consumator ceea ce nu este de dorit", se arata in comunicatul citat.
Potrivit acestuia, efectul social al deciziei FIFA poate fi incomensurabil tinand cont ca Adrian Mutu este idolul unei generatii, atat in Romania, cat si in