Razboiul din Georgia a stârnit reactii diferite în NATO, împartind din nou organizatia între "noua Europa" si "vechea Europa", cum s-a întâmplat si în cazul Irakului. Intr-un final, "Vechea
Razboiul din Georgia a stârnit reactii diferite în NATO, împartind din nou organizatia între "noua Europa" si "vechea Europa", cum s-a întâmplat si în cazul Irakului. Intr-un final, "Vechea Europa" ar putea accepta includerea Georgiei si Ucrainei, dar cu rezerva ca nu va intra niciodata într-un razboi cu Rusia pentru a le proteja. Adica un sfarsit al Aliantei.
Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord este un exemplu remarcabil de supravie- tuire institutionala, în ciuda unor schimbari care au loc.
NATO nu numai ca a rezistat prabusirii URSS, dar s-a extins, încorporând toate fostele state-satelit din Europa de Est si chiar si republicile baltice care facusera parte din imperiul rus mai bine de 200 de ani. Dar dezastrul georgian ar putea diviza NATO.
În acele tari est-europene, care nu cu mult timp în urma erau conduse de la Moscova, prezenta trupelor rusesti în Georgia a trezit toate temerile vechi. Pe 14 august, Polonia si-a dat în graba acordul pentru plasarea sistemelor de aparare antiracheta ale SUA pe teritoriul sau, cu conditia sa fi e construita si o baza militara americana.
De ce? Pentru ca, daca Rusia ar ataca Polonia, SUA ar fi implicate automat. Aceste actiuni se explica prin memoria istorica, nu prin veritabile calcule strategice. Rusia nu planuieste sa atace Polonia, dar emotiile pe care le rascoleste sunt foarte puternice.
Acesta este si motivul pentru care 50 de voluntari militari estonieni au sosit acum în Georgia (desi nimeni nu prea stie ce sa faca cu ei).
Retorica în noile state membre NATO a fost aproape la fel de isterica precum cea din Georgia, unde presedintele Mihail Saak