Planurile companiei sunt ţinute pe loc de structura neclară a capitalului social Oltchim are un plan ambiţios, cu investiţii de peste 1 miliard de euro până în 2013. Finalizarea lui
Planurile companiei sunt ţinute pe loc de structura neclară a capitalului social
Oltchim are un plan ambiţios, cu investiţii de peste 1 miliard de euro până în 2013. Finalizarea lui presupune vânzări anuale de 2,5 miliarde de euro şi un profit net de 200 milioane euro.
Oltchim are planuri mari pentru anul 2008, în special preluarea petrochimiei de la Arpechim, cumpărarea a 51% din acţiunile Exploatării de Sare Vâlcea şi construirea unei centrale electrice.
Astfel, ar trebui ca Oltchim să nu mai depindă de niciuna dintre materiile prime necesare în producţie şi, în plus, şi-ar optimiza consumul de energie electrică ducând la economii substanţiale. Din păcate însă, planurile companiei au fost amânate din cauza situaţiei incerte a acţionariatului.
Majorare de capital cu bucluc
La finalul lui 2007, în urma unei hotărâri judecătoreşti, capitalul social al Oltchim a fost diminuat de la 3.547 la 323 milioane lei, constatându-se nulitatea unei hotărâri a AGA din 2003.
Atunci majorarea de capital s-a făcut prin conversia în acţiuni, la valoarea nominală, a unei datorii a Oltchim către Stat. Motivul contestării în instanţă, mai întâi de către Broadhurst Invesments şi apoi de SIF Oltenia, a fost neacordarea dreptului de preempţiune pentru acţionarii minoritari.
După anularea majorării de capital, AVAS a redevenit creditor al Oltchim, iar datoria totală a companiei se ridica la 508 milioane lei. Pentru a rezolva această prolemă, AVAS a venit cu propunerea de a face o nouă majorare de capital, de data aceasta cu drept de preempţiune pentru minoritari.
De asemenea, s-a prevăzut şi o a doua etapă de subscriere pentru orice investitor interesa