Un documentar despre ţiganii români din Puglia a fost premiat la Institutul Italian de Cultură din Puglia. Regizat de Giovanni Princigalli, filmul se intitilează "Japigia Gagi" şi prezintă
Un documentar despre ţiganii români din Puglia a fost premiat la Institutul Italian de Cultură din Puglia. Regizat de Giovanni Princigalli, filmul se intitilează "Japigia Gagi" şi prezintă o poveste a ţiganilor din micul orăşel (Japigia) din zona Salento.
Numele filmului poate fi tradus în mai multe feluri plecând de la "Japigia" care este vechiul nume al Pugliei şi de la termenul "gagi" care în limba rromanes înseamnă "om care nu e ţigan, care nu aparţine lumii rom".
Autorul îl defineşte ca o "lucrare de explorare a comunităţii rrome care a permis cunoaşterea în profunzime a unei comunităţi despre care se vorbeşte doar din motive de siguranţă publică".
Documentarul are patru personaje principale care îşi povestesc viaţa. O adolescentă de 17 dintr-un institut pentru minori vrea să se întoarcă la părinţi, în tabără. O altă fată vrea să devină fotomodel, iar o fetiţă de 10 ani refuză să meargă la şcoală pentru ca să nu-şi lase mama singură, la cerşit. Cel de-al patrulea personaj este un tată de 35 de ani care aşteaptă sosirea fiicei din România.
Princigalli este specializat în documentare despre imigraţie. În 2007 a realizat un film despre copiii italienilor emigraţi în America. Pentru "Jaipigia Gagi" a trăit, timp de un an, în strâns contact cu protagoniştii.
Printre alte premii filmul a mai fost distins cu: Premiul pentru execenţă al "Society Of Visual Antrhopology and American Anthropology Association" şi premiul al doilea la Concursul Internaţional de artă rromă de la Lanciano, Italia.