In perioada aprilie-iunie a.c. indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 9,14% fata de trimestrul precedent si cu 21,84% fata de acelasi trimestru al anului anterior, precizeaza Institutul National de Statistica.Potrivit sursei citate, in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 9,26%, respectiv de 21,82%.Cele doua componente principale ale costului orar al fortei de munc
In perioada aprilie-iunie a.c. indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 9,14% fata de trimestrul precedent si cu 21,84% fata de acelasi trimestru al anului anterior, precizeaza Institutul National de Statistica.
Potrivit sursei citate, in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 9,26%, respectiv de 21,82%.
Cele doua componente principale ale costului orar al fortei de munca sunt: cheltuielile directe (salariale) si cheltuielile indirecte (non-salariale).
Fata de trimestrul I 2008 cresteri semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in activitatile din industria extractiva (32,68%), energie electrica si termica, gaze si apa (25,50%), transport, depozitare si comunicatii (16,77%), intermedieri financiare (14,27%) si sanatate si asistenta sociala (13,13%). Scaderi s-au inregistrat in activitatile din administratia publica (-0,80%) si invatamânt (-0,76%).
In trimestrul II 2008, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 8,94%, iar pentru cea privind cheltui