Mai mulţi localnici din satul Jieţ, din Valea Jiului, spun că văd zilnic cum este distrus ecosistemul, în timp ce din apele râului se exploatează piatră. Unii dintre ei au făcut plângeri la poliţie, dar activitatea continuă.
Cu pietre şi balast din albia râului Jieţ s-au construit, spun oamenii locului, drumurile spre munte, cabanele din Parâng, totul fiind în opinia lor „un jaf îndreptat împotriva naturii“. Chiar şi acum, apele sunt tulburate de maşinile care scot piatră pentru a construi un drum şi mai multe specii de peşti şi plante au dispărut definitiv din cauza excavaţiilor necontrolate.
„Aici erau păstrăvi. Nimic nu mai e ca înainte. Până prin ’90 numai noi, localnicii, dacă ajungeam în albia apei, dar acum toate podurile sunt în pericol din cauza excavărilor. Vin cu maşini mari şi scot piatră. Nici peşti nu mai există în apă“, a spus un localnic.
Ceea ce se petrece în zona satului Jieţ nu le este străin autorităţilor locale şi nici oamenilor legii, dar nimeni nu a întrerupt vreodată excavarea, iar acum parcă s-a intensificat activitatea în albia râului.
„Am chemat poliţiştii recent şi, când au venit, i-au legitimat pe angajaţii care excavau. I-au luat la secţie, că nici unul nu avea buletin şi nici actele firmei, dar le-au dat drumul, că s-a primit un telefon. Am înţeles că a intervenit pentru ei chiar vicepreşedintele Costel Avram, de la consiliul judeţean“, a spus Dimitrie Jura, preotul satului.
Istorie distrusă cu excavatorul
Albia râului Jieţ a fost castru roman şi aici, spun oamenii locului, au existat fortificaţii. În zonă au fost descoperite monede şi o întreagă istorie a fost „dizolvată“ în apă, numai în ultimii ani, când exploatările de balast s-au extins în toată zona.
„Fortificaţiile romane se întindeau pe albia râului şi toate gardurile momârlanilor s-au construit pe marcajele de atunci, dar