Datele oficiale privind producţia de grâu obţinută anul acesta sunt ţinute secret din ordinul ministrului agriculturii, Dacian Cioloş, a susţinut directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Olt, Ştefan Olaru. Acesta a spus că prin ascunderea cifrelor se doreşte neinfluenţarea preţului grâului pe piaţă.
„Nu putem face publice amănunte legate de producţia obţinută la grâu în acest an, pentru că astfel de informaţii ar putea influenţa preţului grâului pe piaţă, un domeniu, după cum se ştie, foarte sensibil“, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, Ştefan Olaru, care nu ascunde faptul că producţiile agricole obţinute în acest an sunt, în general, mulţumitoare.
„S-au obţinut producţii mulţumitoare la culturile de grâu, orz, rapiţă pentru ulei şi orzoaică de toamnă, anul acest fiind considerat bun faţă de cel de anul trecut, când judeţul Olt a fost declarat judeţ calamitat din cauza secetei la majoritatea culturilor“, a susţinut şeful DADR.
Ştefan Olaru a mai spus că intermediarii de cereale jonglează cu preţul grâului, cumpărându-l direct de la fermieri cu preţ mic şi livrându-l procesatorilor cu un preţ convenabil pentru ei, lucru care oferă condiţii de scumpire a pâinii.
Deşi cifrele privind producţia de grâu nu pot fi făcute publice pe cale oficială, specialiştii şi marii producători spun că anul acesta s-au obţinut peste 3.200 de kilograme la hectar.
Guvernul a luat decizia de a întregi rezervele de stat cu circa 400.000 de tone de grâu prin achiziţie directă de la producători, la un preţ relativ bun. Deocamdată, preţul grâului pe piaţa internă este mai mic cu 40 % faţă de cel practicat la bursele europene, unde o tonă are o valoare de 200 de euro, potrivit Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Datele oficiale privind producţia de grâu obţinută anul acesta sunt ţinute secret din ordinu