Romanii iubesc Irish Pub-urile, ne asigura fondatorul primelor astfel de locatii din Bucuresti, irlandezul David Larkin, care a deschis primul sau pub in urma cu 14 ani, cu o investitie de 20.000 de dolari. Astazi, un pub irlandez necesita o investitie de minimum 150.000 de euro, la un spatiu in medie de 200 de metri patrati, decorat la cele mai inalte standarde.
“Fosta mea sotie este din Romania si am venit aici in 1991. Am realizat ca nu erau locuri in care se poate bea in Bucuresti, asa ca am decis sa am un pub al meu. Am investit foarte putin in primul pub, The Dubliner. Am cheltuit in jur de 20.000 de dolari in 1994”, a declarat, pentru Wall-Street, David Larkin (foto).
Trei ani mai tarziu, Larkin deschidea The Harp, un spatiu generos de 280 metri patrati, cu o investitie de 100.000 de euro. Cel mai recent pub, Molly's, a insemnat nu mai putin de 150.000 de euro. “Am facut o intelegere cu proprietarul, care a construit pub-ul, iar eu ma ocup de conducerea business-ului. Investitiile nu acopera si proprietatile respective, am incercat sa le cumpar, dar proprietarii nu au acceptat”, explica Larkin.
Proprietarul The Dubliner spune ca sunt necesari 100 de metri patrat pentru a deschide un bar specific irlandez. (n.r – The Dubliner masoara 200 metri patrati, cu tot cu terasa, iar Molly's 160 metri patrati). Pentru un spatiu mai generos, cu terasa si bucatarie, “investitiile trec de 150.000 de euro, excluzand achizitia spatiului”.
“Bucataria este o investitie importanta, vorbim de aproape 40.000 de euro pentru o aparatura moderna. Restul sunt decoratiuni si mobila, majoritatea locale. Doar afisele de pe pereti sunt din Irlanda”, spune Larkin.
E mai bine sa cumperi spatiul decat sa inchiriezi
Cresterea chiriilor spatiilor comerciale, mai ales in zonele centrale, l-a determinat pe irlandez sa se orienteze spre cumpararea unor spatii