Presedintele Traian Basescu a reactionat bine la criza din Georgia, fiind printre putinii sefi de stat din UE care a vizitat regiunea Marii Negre, nu numai statul aflat in conflict cu Rusia. Numai ca asteptarile privind un rol primordial al Romaniei in regiunea riverana Marii Negre sunt disproportionate, intrucat, in ciuda apartenentei la UE, Romania "nu este total integrata in proiectul european", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Nicu Popescu, cercetator la European Council on Foreign Relations (ECFR).
Informatia pe scurt:
Turneul in jurul Marii Negre al presedintelui Basescu a avut loc la momentul oportun si demonstreaza un bun instinct politic al liderului roman, in contextul evenimentelor din Georgia.Romania nu poate juca un rol mai mare in regiunea Marii Negre intrucat nu este complet integrata in proiectul european, "nu si-a facut toate temele fata de UE".Rusia va ingreuna negocierile Transnistria-Moldova, intrucat are ambitii mai mari acum, dupa castigarea conflictului din Georgia, si nu va fi dispusa sa isi retraga trupele din Transnistria.UE trebuie sa se implice puternic in Georgia, chiar daca Germania nu vrea sa deranjeze Moscova.
Dependenta energetica a Europei fata de gazul rusesec este "o fictiune".
Romania si-a declarat tema specifica de politica externa in cadrul UE si NATO la Marea Neagra, insa odata inceputa criza din Georgia au existat comentarii privind lipsa de actiune a autoritatilor de la Bucuresti. "Toate initiativele sunt la nivel declarativ, cand e sa treaca la actiune, nu o fac", spuneau experti pe la posturile tv. Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a facut o vizita in Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.
"Nu a fost o reactie intarziata a presedintelui Basescu. Mai mult, el a fost unul dintre putinii presedinti ai statelor UE care a avut initiativa de a merge nu nu