Mircea Geoana, cum il stim, se zgaieste in oglinda si isi compune fata de prim-ministru. Valeriu Stoica si Raluca Turcan isi freaca mainile de multumire, vazandu-l deja pe Stolojan sef de guvern. Fostii pedisti se enerveaza ca ei vor propriul premier: ori Blaga, ori Videanu.
Mai sunt trei luni pana la alegeri si, iata, e coada la usa Palatului Victoria. E greu de spus acum, pentru oricine, care va fi ierarhia preferintelor electorale dupa scrutinul parlamentar 2008, care va fi partidul castigator. Dupa toate semnele si sondajele, un lucru pare insa cert: nimeni nu va obtine majoritatea care sa-i permita formarea unui guvern cu sustinere solida in Parlament. Si, atunci, logica politica te indreapta, firesc, spre combinatiile posibile, spre potentialele formule de coalitie din iarna. PD-L cu PNL - viseaza nostalgicii Aliantei Dreptate si Adevar. PSD cu liberalii, ca tot sunt obisnuiti, isi fac socotelile pragmaticii.
De ce nu - se intreaba cei ce s-au lamurit ca nu exista incompatibilitati sincere in politica - chiar o combinatie PD-L plus PSD?
Nimeni nu pare sa ia insa in calcul cea mai simpla varianta: un guvern minoritar. De ce ar trece de votul Legislativului si ar supravietui un astfel de cabinet? Raspuns simplu: pentru ca dizolvarea viitorului Parlament - mai precis autodizolvarea lui - nu se va produce niciodata! Alesi prin sistemul uninominal, viitorii deputati si senatori nu se vor da dusi acasa, respingand una dupa alta diverse formule guvernamentale ca sa se ajunga la anticipate.
Dupa ce vor fi cheltuit gramezi de bani din bugetele proprii si ale sponsorilor, dupa ce isi vor fi tocit pingelele de firma prin tarana colegiilor, dupa ce vor fi batut palma cu fetele si baietii de la celelalte partide pentru diverse blaturi locale, sa o ia de la capat, aproband cu mana lor dizolvarea Legislativului? Cine poate sa crea