Femeia care lucra ca asistent maternal, acuzata de uciderea copilului de 4 ani din Bistrita, nu a fost niciodata examinata psihologic, nici cand i s-a acordat atestatul, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Muncii, Theodora Bertzi.
Seful Directiei pentru Protectia Copilului (DPC), Marin Rus, a explicat ca asistenta nu a fost evaluata o data la trei ani, asa cum prevede legea, pentru ca "este una dintre cele mai vechi din sistem", "toate rapoartele au aratat ca avea discernamant si activitate buna pe linia aceasta". Rus si alti cativa angajati ai institutiei vor fi cercetati penal pentru neglijenta in serviciu si, daca vor fi gasiti vinovati, pot primi pedepse cu inchisoarea de la o luna la doi ani sau amenda, a precizat procurorul Angela Sangeorzan, seful sectiei penale din Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud.
In Romania sunt circa 15.200 de asistenti maternali, care au in ingrijire 21.600 copii.
Testarea psihologica a asistentilor maternali este obligatorie o data la trei ani, cand ei trebuie reevaluati de psihologi de la cabinete autorizate, unde sunt trimisi de directiile de asistenta sociala. Psihologul care da avizul asistentului maternal este cel care raspunde de "verdictul" pe care si-a pus parafa, ne-a explicat presedintele Colegiului Asistentilor Sociali (CAS), Florian Salajeanu. "Asistentul maternal trece printr-un (...) control suficient de riguros pentru a asigura siguranta copiilor", declara, recent, secretarul de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Mariela Neagu. Salajeanu stie, insa, altceva: "In unele cazuri, pentru ca directiile nu au fonduri suficiente, ii pun pe asistentii maternali sa-si plateasca testarea psihologica sau le cer doar un aviz de la medicul de familie cum ca nu sufera de boli transmisibile sau psihice".
Responsabile de cazu