De la începutul acestui an, instrumentele cu venit fix şi cele futures au generat un rulaj de numai 22,5 milioane de euro Deşi în perioade de corecţii obligaţiunile şi derivatele pot
De la începutul acestui an, instrumentele cu venit fix şi cele futures au generat un rulaj de numai 22,5 milioane de euro
Deşi în perioade de corecţii obligaţiunile şi derivatele pot pune la adăpost plasamentele efectuate pe piaţa de capital, la Bucureşti investitorii nu se înghesuie la cumpărare.
Nici mult aşteptata lansare a titlurilor de stat la BVB, care a avut loc în urmă cu trei săptămâni, nu a reuşit să revigoreze tranzacţiile în segmentul obligaţiunilor. Practic, până în momentul de faţă au fost perfectate numai două schimburi care au generat, la un volum de 203 titluri de stat transferate, un rulaj de două milioane de lei.
Titlurile de stat nu mişcă piaţa
"Nimeni nu s-a grăbit să facă tranzacţii cu titluri de stat, după ce au fost atâtea presiuni pentru aducerea lor la bursă. Şi nu cred că băncile vor fi dispuse să renunţe la astfel de instrumente", consideră Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest.
În plus, cei interesaţi de titlurile de stat vor continua să cumpere direct de la bănci, apreciază Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management. "Nu am avut până acum un segment foarte dezvoltat de investitori instituţionali pe piaţa românească.
Pe măsură ce se vor acumula banii în fondurile de pensii, va creşte cererea şi pe acest segment", explică Mihail Ion. Pe de altă parte, dobânzile de 6,5%-8,5% pentru titlurile cu scadenţă mai mare de un an rămân sub media dobânzilor pe 12 luni la depozitele în lei, care a ajuns în prezent la 9,5%.
În acelaşi timp, condiţiile nefavorabile de piaţă au diminuat mult apetitul investitorilor pentru a experimenta piaţa derivatelor, cu atât mai mult cu cât exista deja o piaţă la ter