O etapă decisivă: punerea la punct a unei heparine sintetice, unul dintre anticoagulantele cele mai folosite în întreaga lume.
O etapă decisivă: punerea la punct a unei heparine sintetice, unul dintre anticoagulantele cele mai folosite în întreaga lume. O veste mult aşteptată după episodul din această primăvară, cînd o alertă sanitară la nivel mondial, inclusiv în ţara noastră, a fost lansată de autorităţile medicale. Loturi de heparină provenind din China ar fi conţinut o substanţă contaminantă, care a provocat aproximativ 80 de decese şi sute de reacţii alergice în Statele Unite ale Americii şi în Germania.
Chirurgie şi dializă
Ce este heparina? Este un anticoagulant prescris în mod curent în chirurgie sau dializă. Este folosit, de asemenea, în cardiologie, în tratamentele flebitelor şi în cazul persoanelor care au suferit un infarct. Heparina este o substanţă cu proprietăţi anticoagulante, administrată subcutanat sau intravenos. Ea activează o proteină plasmatică: antitrombina III. Această proteină este un inhibitor natural implicat în procesul de coagulare.
În prezent, cea mai mare parte a heparinei este obţinută în China din produse de origine animală, în principal din intestine de porc. Un derivat din cartilajul de porc a fost bănuit că este contaminat şi ar fi pus în pericol mulţi pacienţi. Problema este că primele etape ale procesului de fabricare se derulează în mii şi mii de “exploatări” de familie. Tocmai numărul mare al acestor exploatări de familie face aproape imposibilă ţinerea lor sub control, pentru a avea certitudinea deplinei corectitudini a procesului de fabricaţie. Una dintre soluţii pentru protejarea fabricării heparinei ar putea fi înlocuirea derivatelor de origine animală şi realizarea unei substanţe 100% sintetice. Este o soluţie la care lucrează de mai mulţi ani numeroşi cercetători. Din păcate, fără prea mult