Autorităţile locale braşovene au pus la punct un plan ce vizează eliminarea cerşetorilor şi hoţilor de buzunare din zona de desfăşurare a Cerbului de Aur.
În acest sens, s-au mobilizat zeci de poliţişti şi jandarmi, împreună cu peste 100 de poliţişti comunitari vor fi cu ochii pe aceste persoane, pentru a nu le lăsa să ajungă în zona Pieţei Sfatului.
Măsurile au fost stabilite în cadrul comandamentului pentru festival care funcşionează deja de săptămâna trecută. Chiar şi aşa, astăzi încă mai erau pe străzi mai mulţi cerşetori decât poliţişti comunitari, iar aceştia din urmă se plâng că nu au ce le face.
“Vin din localităţile din preajma Braşovului, de obicei persoane de etnie romă cu copii mici în braţe. Copii nu sunt ai lor, sunt închiriaţi cu ora. Nu putem să-i reţinem pe cerşetori, doar să-i ducem la secţie şi să-i legitimăm. Copiii îi ducem în centre de plasare minori şi de acolo ori fug, ori vin părinţiii lor şi îi iau pentru ca a doua zi să-i găsim, din nou, pe stradă”, ne-au declarat surse din cadrul Poliţiei Comunitare Braşov.
Autorităţile locale vor să menţină “toleranţa zero” şi după finalul festivalului
„Alungarea cerşetorilor din centrul istoric al Braşovului va deveni o acţiune continuă, menită să conducă la creşterea confortului turiştilor şi braşovenilor aflaţi pe terasele din zonă”, susţine viceprimarul Adrian Gabor.
Acesta a mai precizat că pe strada Republicii, cea mai importantă din centrul istoric, va fi instalat un sistem de supraveghere prin camere video, cu ajutorul cărora vor fi identificaţi şi prinşi hoţii de buzunare care acţionează în centrul oraşului. În privinţa cerşetorilor, Gabor crede că singura soluţie ar fi educarea cetăţenilor să nu le mai dea bani.
“ Din nefericire şi cetăţeanul are partea sa de vină, deoarece le oferă bani acestor cerşetor