În comuna Breaza la numarul 16, la cinci kilometri de Reghin, pe un teren de 2600 mp se întinde resedinta familiei Catana. Într-una din anexe, într-o cladire de 400 mp, situata pe doua nivele, îsi desfasoara activitatea brutaria „Catsimar”, administrata de Augustin Catana si asociata sa Floare Marian.
„Cozonacul, dragostea si afacere mea”
Augustin Catana practica activitatea de brutarie de noua ani, dar unitatea de productie în care îsi desfasoara momentan activitatea functioneaza la Breaza din 2007. Valoarea investitiei se ridica la 12 miliarde de lei vechi si este foarte departe de imaginea brutariilor tipice, care, pâna mai ieri, se aflau în structura cooperativelor de consum, functionând la normele europene cu un numar de 16 angajati si patru masini de transport. Brutaria lui Catana, cum o stiu totii, este mult mai aproape de notiunea de fabrica decât de atelier de pâine, având în judetul Mures 50 de magazine cu care colaboreaza, plus comenzi pentru evenimente cum ar fi parastase si pomeni la înmormântari.
Pepiniera de brutari
Managerul brutariei este un autodidact înnascut, de fapt de meserie prelucrator prin aschiere si mecanic prin vocatie, brutar din dragoste si pasiune. Catana a intrat în afaceri în anii 90 în Reghin, cu un atelier de confectionat lumânari si un magazin de pompe funebre, mai târziu s-a profilat pe afaceri cu ciuperci, dupa care a trecut la panificatie. ”La început am intrat în afaceri cu o masina de gogosi, dupa care am achizitionat un cuptor de cornuri, apoi un cuptor de pâine, am facut si un curs de calificare si asa am început sa ne extindem cu activitatea si încet-încet sa devenia o afacere buna”, declara Catana. Omul de afaceri recunoaste ca afacerea de care se ocupa este una profitabila, dar în care concurenta e foarte mare. “Sunt peste 30 de brutarii în zona Reghinului, deci nu e usor. Am si credite luate de l