Noile reguli privind creditarea populatiei, adoptate recent de Banca Nationala a Romaniei si care urmeaza sa fie implementate in circa o luna, au atras criticile bancilor din Romania. Unii bancheri sustin ca luarea in calcul pentru acordarea creditului a unui venit cu maximum 20% mai mare decat cel declarat la Fisc in anul anterior sau diferentierea creditelor dupa tipul lor, de nevoi personale sau ipotecare, de exemplu, nu inseamna altceva decat mai multa birocratie.
De cealalta parte, BNR sustine ca masurile sunt necesare in contextul turbulentelor recente de pe piata financiara globala si al cresterii accelerate a ritmului creditarii din Romania. „Este intr-adevar vorba despre o complicatie in activitatea bancilor, insa numai pentru ca acestea vor trebui sa lucreze mai mult in folosul clientului, prin analizarea mai atenta a riscurilor la care se angajeaza acesta”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilerul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El a precizat ca bancile centrale din Ungaria, Polonia si Bulgaria au luat deja masuri similare.
Noile reglementari, care sunt obligatorii, afecteaza propriu-zis numai activitatea a 16 banci comerciale din Romania care au un regulament intern aprobat de catre BNR. Celelalte 24 de banci, cele 48 de Institutii Financiare Nebancare (IFN) si sutele de cooperative nu vor fi afectate direct decat de scaderea gradului maxim de indatorare de la 40% la 35%.
Gandul Noile reguli privind creditarea populatiei, adoptate recent de Banca Nationala a Romaniei si care urmeaza sa fie implementate in circa o luna, au atras criticile bancilor din Romania. Unii bancheri sustin ca luarea in calcul pentru acordarea creditului a unui venit cu maximum 20% mai mare decat cel declarat la Fisc in anul anterior sau diferentierea creditelor dupa tipul lor, de nevoi personale sau ipotecare, de exemplu, nu inseamna altceva d