Actiunile SIF-urilor au tras in jos randamentele fondurilor de actiuni in primul semestru, corectiile bursiere transformand SIF-urile, altadata performeri de portofoliu, in perdanti al caror singur avantaj a ramas gradul ridicat de lichiditate.
Corectiile bursiere din prima jumatate a anului au adus modificari putine in strategia de investitii a principalelor fonduri de actiuni. Emitentii care au atras cele mai consistente plasamente in primul semestrul al anului au fost SIF-urile, la fel ca si in prima jumatate a anului trecut cand Bursa raporta cresteri de peste 20%.
SIF-urile sunt nelipsite din portofoliile fondurilor de actiuni, fiind preferate pentru gradul ridicat de lichiditate si potentialul de crestere confirmat de o evolutie istorica buna. In primul semestru al anului insa SIF-urile nu au mai functionat ca motoare de crestere pentru randamentele fondurilor de actiuni, inregistrand printre cele mai abrupte scaderi bursiere. Daca indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa, a incheiat primul semestru cu o depreciere de 33,8%, iar BET-C, indicele care include toti emitentii bursieri, a scazut cu 30,4%, indicele celor cinci SIF-uri a pierdut peste 41% din valoare.
Intre timp, scaderea SIF-urilor fata de inceputul anului a ajuns la 60%.
"Nu aveam cum sa intuim evolutia SIF-urilor din primul semestru. Exista doua strategii de investitii: fie speculezi tendintele din piata pe termen scurt, si atunci nu te intereseaza ce rezultate financiare raporteaza compania, fie faci plasamente pe termen lung si alegi compania cu rezultatele bune si deci cu potential de crestere. Noi abordam a doua strategie", a spus Walter Balj, director general adjunct la societatea de administrare Globinvest. Fondul de actiuni Napoca administrat de Globinvest a investit aproape un sfert din activele de 16,2 milioane de lei in SIF-uri.