Producţia de struguri din 2008 se anunţă peste cea de anul trecut, dar următoarele săptămâni sunt decisive După ani cu recolte slabe din punct de vedere cantitativ, s-a dat cep
Producţia de struguri din 2008 se anunţă peste cea de anul trecut, dar următoarele săptămâni sunt decisive
După ani cu recolte slabe din punct de vedere cantitativ, s-a dat cep importurilor ieftine de vin. Chiar şi aşa însă, piaţa autohtonă rămâne una relativ scumpă.
Murfatlar, cea mai mare podgorie din ţară (3.000 de hectare cu viţă de vie în Dobrogea), aşteaptă pentru 2008 cea mai bogată recoltă de struguri din ultimii ani, de peste 30.000 de tone, cu 32% mai mult decât în anul trecut.
Compania estimează o producţie de vin de 21 milioane de litri (16 milioane în 2007). Rezultate deosebite sunt aşteptate la nivelul întregului sector. "Nu am centralizat încă datele la nivelul regiunilor viticole, dar se pare că, într-adevăr, am putea vorbi de o creştere de producţie între 15 şi 30%", spune Ovidiu Gheorghe, şeful patronatului viei şi vinului. Din punct de vedere calitativ, strugurii 2008 ar putea fi la nivelul din 2007, unanim considerat "anul vinului de colecţie".
Piaţa, nefavorabilă micilor producători
Următoarele săptămâni rămân însă decisive pentru recolta de struguri. "După temperaturile mari din ultimele zile, strugurii au început să pălească. O ploaie ar fi foarte bună acum. Dar dacă ne trezim cu ploi la începutul lui septembrie, când începe recoltatul... mai stăm de vorbă: cred că de-abia vom obţine producţia de anul trecut", spune Ioan Damian, preşedintele Asociaţiei podgorenilor din Odobeşti.
Asociaţia reuneşte 52 de proprietari, cu 120 de hectare cultivate cu viţă-de-vie, şi produce circa 400.000 de litri de vin pe an. Din producţia de anul trecut ne-au mai rămas pe stoc 150.000 de litri, spune Ion Damian. Micii producători independenţi