Dacă eşti uitucă, nu folosi pilule şi nu te baza doar pe prezervativ, atunci când nu vrei cu niciun chip copii. Sursa: Hetpa
Metoda contraceptivă ar trebui alesă în funcţie de ritmul vie- ţii sexuale şi de personalitatea celui care o foloseşte, spun experţii în planificare familială. Dacă o metodă contraceptivă nu are efect, există şi soluţii de urgenţă disponibile şi la noi.
Înainte de a decide metoda contraceptivă, ţineţi cont de efortul pe care-l presupune. „Femeile uituce nu ar trebui să ia pilule, fiindcă acestea trebuie administrate aproximativ la aceeaşi oră iar eficienţa scade mult dacă nu se respectă această regulă“, recomandă Barbala Koo, director executiv la Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).
Dacă schimbi frecvent partenerul şi vrei să te fereşi de bolile cu transmitere sexuală, o soluţie foarte bună sunt prezervativele, însă acestea au dezavantajul că nu protejează de sarcină la fel de eficent ca alte metode.
Hormoni sau „bariere“
Ca să vezi ce tehnică contraceptivă ţi se potriveşte, le prezentă m sumar pe fiecare. Metodele hormonale includ pilulele contraceptive, injecţiile, plasturele contraceptiv şi sunt extrem de eficiente în prevenirea unor sarcini nedorite, dacă se respectă recomandă rile de administrare. Dispozitivele intrauterine se introduc în uter şi au o durată de viaţă între 5 şi 10 ani. Există inclusiv produse care au în compoziţie hormoni care pot ajuta femeile care au crampe în timpul ciclurilor menstruale.
Aşa numitele „tehnici barieră“ includ prezervativele şi diafragmele, însă nu sunt la fel de eficiente precum metodele hormonale sau dispozitivele intrauterine.
Metodele naturale de planificare pot funcţiona dacă partenerii sunt foarte atenţi. Acestea presupun identificarea perioadei de fertilitate şi folosirea unor contraceptiv