Rusia se afla intr-o pozitie de forta fata de Republica Moldova, dupa ce a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, iar expertii moldoveni consultati de NewsIn se asteapta ca in acest context Moscova sa incerce sa isi impuna propria solutie pentru reglementarea conflictului transnistrean.
In opinia expertului independent Vlad Lupan, fost sef al directiei NATO a Ministerului moldovean de Externe, Moscova ar putea veni in viitorul apropiat cu un plan propriu de reglementare a problemei transnistrene care sa promoveze in regiune interesele Rusiei, pe modelul planului Kozak, propus in 2003, care prevedea mentinerea trupelor ruse in Transnistria.
Marti, ministrul de externe rus Serghei Lavrov anunta ca Tiraspolul si Chisinaul sunt dispuse sa revina la planul Kozak, care propunea un scenariu federativ pentru Moldova reunificata, cu mentinerea trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei pe un termen nedeterminat. Planul a fost propus de Moscova in 2003 si respins de presedintele Vladimir Voronin cu cateva ore inainte de semnare, la insistentele Occidentului.
Lupan afirma ca in cazul problemei transnistrene, pentru o perioada mai lunga, "fereastra oportunitatii este inchisa". Potrivit lui, negocierea directa cu Moscova nu va da nici un rezultat. Lupan a amintit ca la summitul de la Istanbul, din 1999, Republica Moldova negocia cu Federatia Rusa, alaturi de SUA, care pleda cauza Chisinaului, sugerand astfel ca autoritatile moldovene trebuie sa-si caute aliati. In opinia expertului, Republica Moldova nu a lucrat pentru obtinerea unui sprijin nici macar din partea vecinilor – Ucraina si Romania, mai mult chiar, a avut doar relatii proaste cu acestia.
Recunoscand independenta Ahbaziei si Osetiei de Sud, Rusia testeaza terenul, considera Vlad Lupan, pentru a vedea cat de consolidata este pozitia Occidentului. Rusia incearca sa