Liderii celor două regiuni au catalogat drept "istorică" decizia Rusiei, iar locuitorii din cele două teritorii separatiste au sărbătorit evenimentul. În schimb, secretarul Consiliului
Liderii celor două regiuni au catalogat drept "istorică" decizia Rusiei, iar locuitorii din cele două teritorii separatiste au sărbătorit evenimentul.
În schimb, secretarul Consiliului Naţional de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia, a afirmat că recunoaşterea independenţei celor două regiuni separatiste georgiene de către Rusia este lipsită de valoare legală şi va avea "consecinţe politice grave" pentru Moscova.
În statele occidentale, reacţiile la discursul lui Medvedev nu s-au lăsat aşteptate: Franţa, care deţine preşedinţia UE, şi Departamentul de Stat al SUA au calificat decizia Rusiei drept "regretabilă". La Moscova, reacţiile analiştilor şi politicienilor sunt diferite.
Directorul pentru programe ruse şi asiatice din cadrul Centrului pentru politici defensive, Nikolai Zlobin, spune că "acum, revenirea la vechiul sistem mondial, la rămăşiţele acordurilor de la Ialta din 1946 va fi în principiu imposibilă, iar aceasta este colosala răspundere istorică a lui Medvedev".
Directorul Institutului pentru evaluări strategice de la Moscova, Aleksandr Konovalov, avertizează că renunţarea la principiul "inviolabilităţii graniţelor" va costa Moscova.
"Poziţia Rusiei privind Kosovo devine pur şi simplu vulnerabilă. Caucazul a devenit o bombă cu ceas, iar acum, când Rusia a recunoscut Osetia de Sud şi Abhazia, de ce să nu se recunoască şi Cecenia, Inguşetia sau Kabardino-Balkaria", se întreabă Konovalov.
Preşedintele Dmitri Medvedev a semnat decretele prin care Moscova recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, două regiuni separatiste din Georgia
Rusia a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste, de