Clienţii băncilor vor lua împrumuturi mai mici de la bănci începånd cu a doua săptămånă a lunii octombrie. În schimb, vor fi protejaţi de supraîndatorare. Împrumuturile maxime care vor putea fi luate de populaţie se vor micşora în luna octombrie, cånd băncile vor trebui să respecte noile condiţii impuse de Banca Naţională a Romåniei (BNR). Cånd vor calcula creditul maxim, băncile vor ţine cont de creşterile de dobånzi din ultimele 18 lu
Clienţii băncilor vor lua împrumuturi mai mici de la bănci începånd cu a doua săptămånă a lunii octombrie. În schimb, vor fi protejaţi de supraîndatorare.
Împrumuturile maxime care vor putea fi luate de populaţie se vor micşora în luna octombrie, cånd băncile vor trebui să respecte noile condiţii impuse de Banca Naţională a Romåniei (BNR). Cånd vor calcula creditul maxim, băncile vor ţine cont de creşterile de dobånzi din ultimele 18 luni, de deprecierea leului în cazul creditelor în valută şi, în plus, de nivelul maxim al comisioanelor şi celorlate costuri ale împrumutului prevăzute în contract. În schimb, clienţii vor fi mai bine informaţi: graficul de rambursare a ratelor sau contractul încheiat cu banca vor arăta cåt de mult ar putea sări costul creditului.
Bancherii anticipează o reducere a gradelor de îndatorare, dar afirmă că există şi efecte pozitive asupra pieţei. „Consumatorul final va putea să compare ofertele, pånă acum nu prea putea, şi este benefic pentru sănătatea creditării“, afirmă directorul comercial al BRD, Lucian Cojocaru. În plus, el anticipează şi o scădere a vånzărilor de produse de creditare. „Va fi sigur o scădere a vånzărilor, diferită de la o bancă la alta. La noi, estimez că scăderea va fi sub 10%“, afirmă oficialul BRD.
Şi şeful pe retail al Raiffeisen Bank găseşte cåteva avantaje create de noile reguli pentru clienţi. „Cel mai mare plus pe care îl aduce noua reglementare este c