Veniturile din privatizare şi alocarea lor nu sunt administrate transparent Veniturile din privatizare suferă, ca şi modul de cheltuire, de lipsă de transparenţă. S-a încasat puţin şi
Veniturile din privatizare şi alocarea lor nu sunt administrate transparent
Veniturile din privatizare suferă, ca şi modul de cheltuire, de lipsă de transparenţă. S-a încasat puţin şi s-a cheltuit şi mai puţin pe destinaţiile prioritare.
Ani buni, banii din privatizare nu puteau fi utilizaţi decât cu precădere pentru plata datoriei externe. Executivul nu putea aloca cu largheţe bani pentru proiectele de infrastructură, pentru că banii din privatizare "intrau" în deficitul bugetar. Asta ar putea să fie şi explicaţia pentru care la nivelul anului 2008 rezerva de dezvoltare, reprezentând soldul veniturile din privatizare, este relativ consistentă.
Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor la solicitarea ziarului "Adevărul", la sfârşitul lunii iulie soldul veniturilor din privatizare totaliza 7.016 milioane lei, 834,6 milioane euro şi 0,5 milioane dolari. Faţă de sfârşitul lunii mai se înregistrează o creştere a soldului în lei cu 23,4% şi o scădere a celui în euro de aproape 20%. În acest interval soldul în dolari a rămas constant.
Cifrele în sine nu ar putea să nu pară foarte relevante. E firesc ca soldul veniturilor din privatizare să fluctueze constant.
S-a deschis punga cu banii din privatizare
Totalul veniturilor realizate din activitatea de privatizare lasă însă semne de întrebare. Din 2000 şi până în luna iulie a anului acestuia, în contul general al Trezoreriei statului s-a încasat echivalentul a aproximativ 4 miliarde euro (11.746,2 milioane lei, 1.226,9 milioane euro, respectiv 169,4 miliarde dolari).
Cel puţin din datele oficiale, statul ar fi trebuit să câştige mai mult de 1,2 miliarde euro din p