Decizia de recunoastere a Abhaziei si Osetiei de Sud a avut menirea de a preveni un genocid, a subliniat presedintele Dmitri Medvedev. In plus, el a precizat ca, "daca occidentul va dori mentinerea unor relatii bune cu Rusia, va intelege motivul hotararii noastre".
"Vor sa ne intimideze, inclusiv cu perspectiva razboiului rece, dar noi nu vrem asta si de aceea, in situatia data, totul depinde de pozitia partenerilor nostri", a rezumat Medvedev.
NATO vede insa lucrurile diferit si, din nou, Alianta a vorbit despre incalcarea integritatii teritoriale a Georgiei si "agresiunea" Moscovei. La randul ei, Marea Britanie si-a asumat responsabilitatea de a forma o "ampla coalitie de contracarare a Moscovei".
Seful diplomatiei de la Kiev, Vladimir Ogryzko, a declarat insa ca relatiile dintre Rusia si Ucraina vor ramane de buna vecinatate, in pofida recunoasterii independentei Osetiei de sud si a Abhaziei.
Dar ce spun politicienii si analistii? Publicatia electronica Gazeta.ru a stat de vorba cu unii din ei.
Aleksei Ostrovski, deputat in Duma de stat, presedintele comisiei pentru relatiile cu CSI
Apreciez pasul lui Medvedev in mod pozitiv. Si cred ca asa numitii parteneri ai nostri, care mai intai l-au adus pe Saakashvili la putere, dupa care i-au permis si l-au impins spre o agresiune in privinta Osetiei de Sud, nu ne-au lasat alta varianta de rezolvare a conflictului, cu exceptia recunoasterii independentei din partea Rusiei. Aleksei Vlasov, politolog, director general al Centrului pentru studierea proceselor politice din spatiul postsovietic:
Interesant este ca in ajun am fost in Kazahstan, iar partenerii nostri de la Astana nu sunt deloc pregatiti sa urmeze exemplul Rusiei. Iar daca aceasta recunoastere va fi doar din partea Rusiei, a Cubei, poate si a Venezuelei, efectul nu va fi deloc serios. Tot ce va urm