Copilul in varsta de 4 ani, Laurentiu Rostas din Bistrita, care a murit in timp ce se afla in ingrijirea unei asistente maternale, a fost inmormantat ieri, in satul natal al mamei sale, Reteag, pe cheltuiala primariei. Bunicii din partea mamei s-au ocupat de toate cele necesare inmormantarii, pentru ca mama micutului, Maria, se afla in inchisoare pentru furt. Ei i s-a dat voie ca, sub escorta, sa participe la funeraliile fiului sau.
Dincolo de tragedia acestei familii, raman problemele sistemului. Recrutarea asistentilor maternali se face, de multe ori, pe pile si pe bacsisuri, ne-a spus presedintele Federatiei ONG-urilor pentru Protectia Copilului, Bogdan Simion. Profesionalismul si "inclinarea" catre aceasta profesie sunt pe planul doi, desi asistentul maternal trebuie sa se ocupe de copilul pe care il ia in plasament ca si cum ar fi al sau: sa-l duca la scoala, sa-l hraneasca, sa-l educe, sa-l imbrace, cu alte cuvinte, are raspundere foarte mare.
Chiar si asa, numarul de asistenti maternali din sistem – circa 21.600 in toata tara – este prea mic pentru a acoperi necesarul in Romania. Unul dintre motivele pentru care romanii ocolesc aceasta meserie este salariul oferit pentru ingrijirea unui copil: 800-900 de lei pe luna. Salariul acesta ii revine si unui asistent maternal cu studii medii, si celui cu studii superioare.
Pentru a angaja asistenti maternali, directiile judetene de asistenta sociala si protectia copilului scot anual la concurs zeci sau sute de posturi, insa se inscriu doar cateva persoane in fiecare an. Cu toate acestea, cheltuiala consiliilor locale pentru plata asistentilor incarca mult bugetul. "In judetul Iasi, unde sunt multi copii cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, sunt 1.000 de asistenti maternali. Asta inseamna ca bugetul local are nevoie anual de circa 3,6 milioane de euro numai pentru a acope