Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca n-ar putea prelua de la Parlament prerogativa acordarii avizelor de incepere a urmaririi penale in dosarele ministrilor pentru ca ar echivala cu o interventie in treburile justitiei. Mircea Geoana, sustinut de mai multi lideri PSD, a anuntat ieri ca avizul ar trebui acordat de CSM. Propunera sa vine la cateva zile dupa ce liderul PSD anuntase ca va propune modificarea Constitutiei astfel incat sa fie eliminata total orice forma de imunitate penala.
Lidia Barbulescu, presedintele CSM, a declarat pentru HotNews.ro ca nu poate fi transferata Consiliului sarcina de avizare a urmaririi penale a demnitarilor. “CSM are doar competente administrative in sistemul judiciar. CSM nu poate analiza actele facute de procurori pentru ca asta ar insemna o imixtiune in actul de justitie. In acest sens, noi ne-am opus si anul trecut prezentei judecatorilor in comisia speciala de la Cotroceni care ar fi trebuit sa-i recomande presedintelui avizarea sau respingerea cererilor de incepere a urmaririi penale”, sustine presedintele CSM.
Liderul PSD a anuntat marti ca imunitatea penala a demnitarilor poate fi mentinuta, insa asupra ridicarii ei ar trebui sa se pronunte CSM, nu Parlamentul. “Daca CSM preia complet cariera puterii judecatoresti, atunci el devine singurul for profesional si independent din Romania care se poate pronunta asupra calitatii actelor procurorilor şi a DNA vis-a-vis de demnitari”, a declarat presedintele PSD. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a sustinut initiativa lui Geoana. “Parlamentul n-are ce cauta in a-si exprima punctul de vedere daca cere sau nu inceperea urmaririi penale. Eu as fi multumit, de exemplu, ca CSM sa faca acest lucru. E o institutie autonoma din toate punctele de vedere, e independenta”, a explicat Vacaroiu.
Initial, Mircea Geoana a sustinut ca trebuie modific