- Autoritatile sibiene doresc sa stramute 60 de familii de romi din Jina si din Poiana Sibiului la groapa de gunoi a orasului.
La limita comunelor Jina si Poiana Sibiului traiesc in jur de 60 de familii de etnie roma. In plin camp, fara sa fi auzit pana acum, in anul 2008, de energie electrica sau apa potabila. "Avem o foarte mare problema acolo cu alimentarea cu apa potabila si reteaua de curent electric", spune primarul comunei Jina, Iancu Beschiu.
In apropiere de cea mai cunoscuta statiune turistica a judetului Sibiu, Ocna, traiesc in conditii si mai grele peste 400 de oameni. Romani si tigani amestecati. Acestia si-au ricat cocioabe din lut pe terenul incadrat la zona cu risc de surpari de pamant. Dupa ce au vorbit cu ei reprezentantii primariei au venit cu solutia. Vor sa-i mute in fosta groapa de gunoi a orasului. "Macar aici nu mai stau in pericol sa se surpe pamantul peste ei", a explicat situatia Gheorghe Banciu, viceprimarul din Ocan Sibiului. Dar nici in groapa de gunoi nu este sigur, si nu pentru ca oamenii aceia ar urma sa se mute pe un fost focar de infectie, ci pentru ca terenul nu figureaza in actele Primariei.
In Rasinari, satul natal al lui Emil Cioran si Octavian Goga, vreo 300 de familii si-au gasit adapost exact pe pasunea comunala. Folosesc apa din cele doua paraiase care curg in zona, numai ca din cauza secetei "unul din paraiase a secat acum", spune primarul Bucur Bogdan. Dar asta nu e cea mai mare problema a lor. "Nu pot sa ajunga la ei nici masinile pompierilor, nici ale Salvarii", spune primarul.
De conditii mai bune nu se bucura nici romii din comuna Racovita. Numai ca aici autoritatile se lupta sa-i convinga sa se declare romi, ca sa-i poata ajuta. "Spun ca le este rusine sa zica despre ei ca sunt tigani. Am fost intre ei, am vorbit cu ei si nu vor sa faca nimic", a declarat primarul Florina Pec