Mult discutatul recensământ al rromilor din Italia se apropie de final. Alături de Crucea Roşie Italiană, la sfârşitul lunii august, vor participa şi reprezentanţi ai organizaţiei din
Mult discutatul recensământ al rromilor din Italia se apropie de final. Alături de Crucea Roşie Italiană, la sfârşitul lunii august, vor participa şi reprezentanţi ai organizaţiei din România. Ileana Vişu (21 de ani) din Bocşa, judeţul Caraş Severin, povesteşte recensământul trăit de ea.
Ileana stă de trei ani în tabăra "Martora" (periferia de est a Capitalei) şi este pentru prima dată când a văzut alţi vizitatori italieni în afară de carabinieri. De aceea, cele trei maşini ale echipajului Crucii Roşii Italiene au stârnit curiozitatea locuitorilor. Ileana a auzit de la televizor că vor fi înregistraţi şi că pentru mulţi dintre ei este o speranţă pentru mai bine.
"Am vrea să ne dea măcar nişte barăci din lemn în care să stăm. Dar nu ştim ce să mai credem. Într-o zi ne anunţă că ne dărâmă, în alta ne promit schimbări", spune Ileana.
Procedura recensământului are patru etape scurte. Ileana a completat, mai întâi, un formular cu datele de identitate şi informaţii despre trecutul său medical (boli, vaccinări, eventuale alergii). În zece minute, Ileana a primit un carnet de sănătate care îi va permite accesul la cele două cabinete de prim ajutor ale Crucii Roşii din Roma.
Date preliminare
Ţiganii din taberele de nomazi legale de la periferia oraşului Milano sunt pe locul doi ca număr, după rromii italieni.
Pe 22 august s-a încheiat recensământul în cele 12 tabere autorizate din Milano. Forţele de ordine au trecut în foile de recensământ 581 de italieni, 413 români, 84 de kosovari, 70 de macedoneni şi 32 de bosniaci.
În ultima vreme, de frica repercusiunilor, mulţi ţigani fără acte au fugit din Milano spre oraşe precum Pavia şi Torino, und