Ajutoarele americane livrate cu vase de război au fost redirecţionate departe de portul georgian controlat de ruşi
Moscova a anunţat că va monitoriza activitatea vaselor Alianţei pentru a se asigura că nu sunt livrate arme în Georgia
Deşi Washingtonul a avertizat Moscova că se va confrunta cu „consecinţe“ politice şi economice pentru acţiunile sale, după recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei, Statele Unite evită o confruntare directă. Americanii au renunţat la planul potrivit căruia un al doilea vas de război cu ajutoare umanitare trebuia să ajungă la Poti, portul georgian la Marea Neagră controlat de Rusia. „Este o decizie luată la cel mai înalt nivel la Pentagon“, a explicat, pentru The Times, o sursă din ambasada SUA la Tbilisi.
USCGC Dallas, care trebuia să ancoreze la Poti, a fost redirecţionat ieri spre un alt port georgian, Batumi, cu ajutoare umanitare pentru refugiaţii din regiunea Ţinvali. În Poti se află mai multe puncte de control ale armatei ruse, care verifică încărcăturile umanitare de pe vasele americane. Ruşii se tem că americanii vor încerca să introducă în secret arme în Georgia. RIA Novosti a explicat că temerile ruşilor sunt întemeiate, întrucât cele două nave americane, distrugătorul USS McFaul şi USCGC Dallas, nu au fost folosite niciodată la misiuni umanitare. „Nu poţi spune cu precizie dacă există sau nu ajutoare umanitare la bordul distrugătorului. Este limpede însă că la bord există rachete Tomahawk, care pot fi echipate cu focoase nucleare“, a precizat o sursă.
Teatru de manevre
„Marea Neagră a devenit Marea Nord-Atlantică“ , titra ieri publicaţia rusă Kommersant, subliniind că în Marea Neargă sunt în prezent nouă vase ale Alianţei Nord-Atlantice.
Acumularea de forţe NATO le dă frisoane ruşilor, iar adjunctul şefului Marelui Stat Major rus, Anatoli Nogovitsin a explicat că „s