Evaluarea cerută de şefii judeţului pentru stabilirea preţului celor 1,5 hectare de teren necesare extinderii pistei ridică semne de întrebare Raportul de evaluare, care stabileşte un
Evaluarea cerută de şefii judeţului pentru stabilirea preţului celor 1,5 hectare de teren necesare extinderii pistei ridică semne de întrebare
Raportul de evaluare, care stabileşte un preţ de 2,3 milioane de euro pentru teren, este desfiinţat punct cu punct de un fost expert al DNA.
Constantin Simirad, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, le va prezenta consilierilor la şedinţa de mâine raportul de evaluare a terenurilor de lângă Aeroport, aleşii urmând să decidă dacă se va face sau nu achiziţia.
Florin Dăscălescu, expert evaluator şi fost specialist al DNA, a răsfoit la rândul său raportul şi s-a declarat contrariat de conţinut. "Pare un raport acoperitor pentru o tranzacţie dinainte ştiută. Conţine o serie de prezentări lacunare şi ilogice", ne-a spus Dăscălescu.
Inspecţie superficială
Acesta susţine că specialistul tocmit de CJ a omis şi un amănunt care ar fi condus la un preţ mai mic pentru terenurile evaluate: în zona vecină cu Aeroportul există restricţii de înălţime pentru construcţii.
Altă neconcordanţă se referă la modalitatea de inspecţie. Specialistul CJ menţionează la începutul raportului că "proprietatea a fost inspectată numai din exterior", ca mai apoi să descrie în amănunt finisajele interioare ale clădirilor. "O fi văzut prin ziduri", se amuză Dăscălescu. Fostul expert al DNA consideră că s-a greşit şi la alegerea metodelor de evaluare.
"S-a folosit metoda costurilor-valoare de înlocuire pentru teren. Aceasta se foloseşte însă doar în cazul construcţiilor", a subliniat Florin Dăscălescu. "S-a uzat incorect şi de metoda capitalizării veniturilor, în sensul că în cazul Iaşiului au fost folosiţi indicatori relevanţi pentru