» Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a anuntat ieri, intr-o declaratie solemna la televizor, ca Rusia recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud.
"Am semnat decretele privind recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei", anunta Medvedev adaugand ca "Rusia cheama alte state sa-i urmeze exemplul". El a insarcinat Ministerul de Externe sa puna in functiune relatiile diplomatice.
Casa Alba estimase luni ca destinul regiunilor separatiste georgiene nu depinde de "decizia unei singure tari", statutul lor viitor fiind "subiect pentru negocieri pacifiste si discutii intre parti" incluzand locuitorii celor doua regiuni, Georgia si ONU, si a facut apel la respectarea integritatii teritoriale a Georgiei. In acest context, din ce in ce mai tensionat, Washingtonul a anuntat o reexaminare a "ansamblului relatiei sale" cu Rusia. Franta, care asigura presedintia UE, a calificat ieri decizia Moscovei drept "regretabila" si si-a exprimat "atasamentul fata de integritatea teritoriului georgian". Italia a reactionat precizand ca decizia Rusiei "nu se sprijina pe un cadru juridic international", iar la Berlin, cancelarul german Angela Merkel a reafirmat "dreptul Georgiei de a-si conserva integritatea sa teritoriala", principiul integritatii teritoriale fiind un pilon al relatiilor internationale.
La Geneva, Georgia a acuzat ieri Rusia in fata Conferintei pentru dezarmare a ONU ca a utilizat bombe cu fragmentatie in mod nediscriminatoriu contra civililor. Armata rusa a folosit rachete Iskander, Tocika-U, Grad si Urgan, armate cu bombe cu fragmentatie. ONG-ul american Human Right Watch a declarat ca detine dovezi in acest sens.
In Osetia de Sud, autoritatile separatiste anuntau tensiuni in sudul acestei regiuni, precizand ca fortele locale "alungau politistii georgieni". Potr