Uniunea Europeană a început să numere imigranţii din toate ţările membre, printr-un program al oficiului de statistică al UE, Eurostat, ne-au declarat reprezentanţii Institutului Uniunea Europeană a început să numere imigranţii din toate ţările membre, printr-un program al oficiului de statistică al UE, Eurostat, ne-au declarat reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit Filofteiei Panduru, director general la Direcţia generală de statistică socială şi demografie din INS, studiul, care deja a demarat, se numeşte "Emigranţii şi descendenţii lor", iar datele urmează a fi disponibile la sfârşitul anului viitor.
Practic, institutele de statistică din fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor demara programe în fiecare din aceste ţări pentru a număra populaţia străină de pe propriul teritoriu. Odată cu aceste sondaje şi românii vor afla câţi dintre conaţionalii noştri lucrează în Spania şi în Italia.
Cum se va proceda
Numărarea imigranţilor se va face, potrivit oficialilor INS, prin sondaje de opinie reprezentative pentru populaţie la nivelul respectivei ţări. În fiecare stat membru al Uniunii Europene se vor evalua cifrele cu privire la străinii rezindenţi pe teritoriul propriu.
Filofteia Panduru ne-a explicat chiar că Eurostat a pus la punct o serie de reguli comune după care cele 27 de state să realizeze studiul, astfel încât să nu se lucreze cu unităţi de evaluare diferite. Totuşi, reprezentanţii INS au avertizat că cifrele la care se va ajunge ne vor spune câţi străini se aflau acolo la momentul la care s-a făcut colectarea datelor.
Directorul INS ne-a mai declarat că Institutul a colectat în România date despre imigranţii de pe teritoriul său în trimestrul al doilea al acestui an. În România eşantionul de lucru a fost de 28.000 de gospodării, ceea ce înseamnă aproximativ 60.000 de interv