Gazprom nu exclude ţara noastră ca potenţială rută pentru gazoductul realizat în parteneriat cu ENI, dacă oficialii români sunt interesaţi.
România este, în prezent, singura ţară inclusă în proiectul Nabucco care nu a semnat, în paralel, un parteneriat cu Gazprom pentru construcţia gazoductului South Stream. Situaţia este în dezavantajul României, în condiţiile în care Nabucco, destinat reducerii dependenţei de gazele ruseşti, este tergiversat de ani buni, termenul de realizare a fost decalat de mai multe ori, iar rezervele de gaze ale României vor fi epuizate în 15 ani.
Presa rusă scria recent că italienii de la ENI, partenerii Gazprom în South Stream, vor propune includerea României în proiect, în locul Serbiei, care întârzie ratificarea parteneriatului. Contactaţi de EVZ, reprezentanţii ENI au precizat că nu comentează „zvonuri“ şi „speculaţii“, refuzând să ofere detalii.
Rutele finale, stabilite în curând
Pe de altă parte, ruşii consideră că implicarea României nu depinde doar de poziţia geografică, ci şi de interesul manifestat de partea română pentru implementarea proiectului în colaborare cu Gazprom, precum şi de cererea de gaze de pe piaţa internă.
„Gazprom studiază, în prezent, mai multe rute pentru secţiunea continentală a conductei care traversează ţări membre ale Uniunii Europene, fără a exclude nicio potenţială opţiune“, au precizat, pentru EVZ, oficialii gigantului rus. În prezent, compania lucrează la elaborarea soluţiei tehnice şi economice pentru partea continentală a conductei, în urma căreia se vor stabili rutele finale.
România aşteaptă invitaţia
Oficialii transportatorului român de gaze, Transgaz, spun că România este deschisă implicării în South Stream. „Nu ne vom opune unei viitoare colaborări cu Gazprom, dacă ne vor invita în acest proiect“, ne-a declar