Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc?
Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc? Se ştie că cel mai important simţ este cel olfactiv. Dar pentru ca o mîncare să miroasă bine trebuie să fie şi gustoasă.
În Bistriţa-Năsăud, cu precădere, ai ocazia să guşti – dacă vizitezi acest ţinut în care s-a născut Coşbuc, “părintele” Zamfirei – dintr-o groază de bunătăţi: balmoş, care se prepară “cu copywright”, ca la mama lui, adică, aici, cu “jintuială” din aceea adusă de ciobani de la stîna celor mai “săritoare” oi. Mai puteţi gusta din savurosul gulaş dinaintea căruia nu veţi rămîne indiferent şi pe care cu siguranţă veţi încerca să-l preparaţi... acasă.
“Secret” culinar
Dacă vreţi un pont, vă zic următoarele: cel mai gustos gulaş merge preparat la ceaun mare, în aerul proaspăt de Ardeal. O să vă coste ceva bani în plus: transportul şi cîteva zile de cazare. Dar vă spun: merită efortul! Cum unii dintre dumneavoastră vor ridica din sprîncene dezaprobator, le voi zice că nu-i totuşi un capăt de ţară. Vă puteţi rezuma la o atitudine pozitivă, nişte ingrediente bune, pe care le puteţi “ameţi” în nelipsitul ceaun. Dacă dealuri şi mioare nu aveţi...
Cocoş cu sos de vin
Ingrediente: un cocoş, 100 g slănină, două cepe sau cîteva bucăţi de arpagic, un căţel de usturoi, 5-6 ciuperci, un pahar de vin alb, o linguriţă de făină, sare, piper.
Preparare: Un cocoş tînăr se desface în bucăţi şi se pune cu slănină tăiată bucăţele, cu ceapă feliată