Până la sfârşitul acestui an, doar datoria externă a SUA va atinge peste zece mii de miliarde de dolari, adică peste 180.000 de dolari pe cap de locuitor. Cel mai important eveniment economic din programul convenţiilor partidelor politice americane nu-l va constitui discursul lui John McCain, Barack Obama sau platforma electorală adoptată de delegaţi, ci proiecţia unui film. Subiectul filmului şi felul în care mesajul său va fi primit ar putea avea consecinţe pentru întreaga eco
Până la sfârşitul acestui an, doar datoria externă a SUA va atinge peste zece mii de miliarde de dolari, adică peste 180.000 de dolari pe cap de locuitor.
Cel mai important eveniment economic din programul convenţiilor partidelor politice americane nu-l va constitui discursul lui John McCain, Barack Obama sau platforma electorală adoptată de delegaţi, ci proiecţia unui film. Subiectul filmului şi felul în care mesajul său va fi primit ar putea avea consecinţe pentru întreaga economie mondială.
Titlul filmului cu pricina este „I.O.U.S.A.“, un joc de cuvinte între iniţialele din engleză ale Statelor Unite şi cele ale unei primitive convenţii de împrumut - „I.O.U.“, sau „I Owe You“ („îţi rămån dator“). Filmul avertizează asupra celor patru deficite cu care se confruntă SUA şi care, împreună, ameninţă cea mai mare economie a lumii cu soarta Imperiului Roman.
Deficitele în cauză sunt cel comercial, cel bugetar, cel al sistemelor de pensii şi asigurări sociale şi, nu în ultimul rånd, deficitul de leadership. Argumentul formulat în film este al iminenţei falimentului SUA sub povara unor mii de miliarde de dolari în multiple datorii pe care unica superputere a lumii nu-şi mai poate permite să le achite. Pånă la sfårşitul acestui an, doar datoria externă a SUA va atinge peste zece mii de miliarde de dolari, adică peste 180.000 de dolari pe cap de locuitor; acestei cifre i se