Un nou mariaj care aduce copii dintr-o căsnicie anterioară întâmpină multe dificultăţi. Depăşirea lor presupune multă răbdare şi diplomaţie. Sursa: NorthFoto
Americanul James Bray, psiholog de familie la Universitatea Baylor, a ajuns la concluzia că anumite aspecte stabilite dinainte fac în aşa fel încât, într-o familie nouă, care are şi copii din mariaje anterioare, lucrurile să funcţioneze cât se poate de bine. Tactul şi răbdarea sunt două dintre elementele-cheie, dar ele îşi fac efectul câtă vreme membrii familiei discută pe orice temă şi orice problemă apărută.
1. Unde vom locui? Este un aspect care trebuie stabilit. „Este bine ca noua familie să locuiască într-o nouă casă. Astfel, cei doi părinţi lasă în urmă problemele cu care s-au confruntat în căsniciile anterioare“, este de părere psihologul James Bray.
2. Cum facem cu banii? Stabiliţi dacă veţi pune banii la comun sau nu. „Din experienţă, am observat că există o satisfacţie maritală mai mare la familiile care pun banii la un loc, decât la cele care nu fac asta“, adaugă psihologul.
3. Sentimente uitate. Ideea de căsnicie poate trezi în toţi membrii familiei sentimente pe care au vrut să le uite, poate spulbera speranţe sau poate crea probleme cu „foştii“. De exemplu: copiii speră că părinţii se vor împăca sau fostul partener începe să facă scandal când aude de o recăsătorie. „Discută toate aceste aspecte şi explică-le şi copiilor problemele care pot interveni. Nu-l vorbi de rău pe părintele care nu mai face parte din familie“, recomandă psihologul Ina Alion.
4. Care-i rolul tău? Ar trebui să stabiliţi ce rol veţi juca fiecare în creşterea copiilor. Este dificil pentru aceştia să te accepte ca pe un „nou tată“ sau o „nouă mamă“. „Explică-le copiilor că noul membru al familiei nu-i va lua locul tatălui sau mamei. Că sunt norocoşi pentru că pot ave