Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, vrea ca iazul cu reziduuri de la combinatul chimic din oraş să treacă în administrarea municipalităţii Iazul de la Azomureş reprezintă o sursă
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, vrea ca iazul cu reziduuri de la combinatul chimic din oraş să treacă în administrarea municipalităţii
Iazul de la Azomureş reprezintă o sursă sigură de poluare pentru râul Mureş. Cu o investiţie de 17 milioane de euro, acesta ar putea deveni "plămânul" zonei.
Închis de la 1 ianuarie 2007, iazul cu reziduuri chimice de la Combinatul chimic Azomureş Târgu Mureş, în suprafaţă de 32 de hectare, constituie, împreună cu cele de la CS BICAPA Târnăveni, cele mai periculoase surse de poluare chimică din judeţul Mureş.
Peste 30 de hectare de verdeaţă
Dacă în privinţa iazului de la Târnăveni până acum nu există niciun semnal pozitiv, cele 32 de hectare ale iazului de la Târgu Mureş ar putea fi preluate de primăria municipiului şi transformate într-o "alveolă pulmonară" a zonei.
Primarul oraşului Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat că intenţionează să propună Ministerului Mediului preluarea de către Primărie a batalului de la AZO, pentru a-l împăduri. "Ministrul mediului (Attila Korodi - n.r.) se dă rănit şi nu vede anumite lucruri decât în campanie electorală.
Îl rog să facă o vizită la Târgu Mureş, pentru a vedea cum arată batalul de la AZO. E un program de circa 15-17 milioane de euro, atraşi din fonduri europene şi care se finanţează 99%. În acel loc se pot planta 30 de hectare de pădure, care ar putea fi o alveolă pulmonară pentru oraş", susţine Dorin Florea.
Ameninţare pentru oraş
Totodată, edilul susţine că, prin amenajarea unui nou batal, SC Azomureş SA îşi respectă programul de investiţii pe care trebuie să le facă pentru protecţia mediului, în timp ce vechiul iaz constituie o gravă probl