Autorităţile cred că, în câteva săptămâni, va fi deblocată situaţia, dar fiecare zi înseamnă zeci de mii de euro pierduţi de beneficiarii fondurilor europene După finanţare
Autorităţile cred că, în câteva săptămâni, va fi deblocată situaţia, dar fiecare zi înseamnă zeci de mii de euro pierduţi de beneficiarii fondurilor europene
După finanţare fără incidente, Comisia Europeană descoperă "fisuri" în programul SAPARD din România. Ţinta reală par să fie însă fondurile postaderare, pentru care controlul va fi mult mai strict.
Florin Solcan din Prahova aşteaptă de la SAPARD 100.000 de euro. Este a treia tranşă anuală aferentă ultimelor cheltuieli realizate pentru ridicarea unei ferme de porci (proiect de circa 600.000 de euro, din care jumătate acoperit prin fonduri europene nerambursabile). A depus dosarul la Agenţia de Plăţi în iunie şi încă mai aşteaptă banii.
E drept că încă nu au trecut cele 90 de zile din contract, în care Agenţia trebuie să facă decontarea cheltuielilor eligibile, dar începe să fie îngrijorat: în ultimul timp se ajunsese ca decontarea să se facă în numai câteva săptămâni. Acum, fiecare zi de întârziere se taxează la bancă, iar dobânda nu e deloc mică (peste 16% pe an). Deja întârzierea îl costă câteva mii de euro.
Nervozitate în rândul fermierilor şi băncilor
Florin Solcan este unul dintre cei aproape 30 de fermieri - membri ai Cooperativei Agricole Muntenia - care a împrumutat de la bancă toată suma necesară investiţiei, bazându-se pe primirea la timp a banilor de pe SAPARD.
"Membrii noştri încep să fie îngrijoraţi de aceste întârzieri. În acelaşi timp, şi banca începe să fie iritată, pentru că aştepta nişte bani", spune Mihai Lungu, preşedintele Muntenia. Nicolae Teodoru, cooperator din Roman, a depus de curând dosarul pentru o tranşă de aproape 100.000 de euro şi deja simte "atmosfera de încordare"