Productia de mobila a mers in linie cu estimarile principalilor jucatori, cresterea de 9% raportata in primele sase luni ale anului fiind cea mai slaba dintre indicatorii industriei mobilei. Cu toate acestea, rezultatele au facut ca valoarea productiei sa
Producatorii locali, care in cele mai multe cazuri nu au investit in magazine proprii, au fost loviti de cresterea costurilor cu materiile prime si cu utilitatile. Obisnuite cu cresteri facilitate de export, companiile de profil nu au reusit intototdeauna sa-si adapteze oferta pietei interne, ceea ce a condus in 2007 la primele falimente.
Pentru 2008 se estimeaza ca avansul productiei de mobila nu va depasi 10%. Tot in intervalul 2005-2007 au aparut si primele reduceri de personal in industria mobilei, tendinta care s-a mentinut si in primele sase luni ale anului, cand forta de munca s-a redus cu 5%.
Pe lista problemelor jucatorilor din industria de profil de anul trecut s-a mai adaugat una: migratia fortei de munca.
Primul anunt a fost de Alprom, unul dintre principalii producatori, care la mijlocul anului trecut a ramas fara 400 de oameni, majoritatea preferand sa plece la munca in strainatate.
Tendinta a continuat si in acest an, cand peste 100 de oameni au optat de aceasta data pentru a lucra la constructia spatiilor comerciale care urmeaza sa fie lansate in oras.
La scurt timp si Silvarom a anuntat ca a ramas fara jumatate dintre angajati.
Liderul pietei de mobila, compania Mobexpert, avea la inceputul acestui an cu 1.000 de oameni mai putin comparativ cu inceputul lui 2007. Mobexpert angajeaza acum circa 3.500 de oameni. Salariul mediu pe ramura este de 220 de euro.
Per ansamblu, piata interna de mobila a validat in prima jumatate a acestui an estimarile principalilor jucatori, continuand sa creasca cu 19% sustinuta de cresterea livrarilor de locuinte