Industria alimentară înregistra o încetinire a gradului de dezvoltare, de la 9,2% anul trecut la 5,8% în 2008, iar costurile vor fi cu până la 10% mai mari Reprezentanţii producătorilor
Industria alimentară înregistra o încetinire a gradului de dezvoltare, de la 9,2% anul trecut la 5,8% în 2008, iar costurile vor fi cu până la 10% mai mari
Reprezentanţii producătorilor din industria alimentară susţin că aplatizarea creşterii se bazează pe alinierea preţurilor la cele de pe piaţa europeană.
Producţia din industria alimentară va creşte în acest an cu 5,8% şi cu 5,5% în 2009, peste ritmul producţiei industriale totale, însă ritmul va fi inferior celui înregistrat în ultimii doi ani, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Astfel, în 2006 şi 2007, producţia alimentară a crescut cu 15,9% şi, respectiv, cu 9,2%. Producţia industrială va creşte însă cu doar 5,2% în acest an, iar pentru 2009 CNP estimează un salt de 5,1%.
Alinieri succesive la costurile din UE
Comisia a luat în calcul factori precum creşterea aportului intern de materii prime agricole în condiţiile unei producţii agricole normale, continuarea procesului de consolidare a pieţei interne a producătorilor prin intrarea pe piaţă a unor firme străine puternice în sectorul preparatelor din carne, al berii, al uleiurilor comestibile şi al procesării laptelui sau menţinerea interesului investitorilor pentru acest sector.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), ne-a declarat că temperarea creşterii era de aşteptat în condiţiile alinierii costurilor de producţie la cele din Uniunea Europeană.
"În proporţie de aproape 90%, creşterea pieţei din industria alimentară înseamnă majorarea preţurilor", susţine Dragoş Frumosu.
Numai că preţurile autohtone, atât la produsele finite, cât şi la nivelul costurilor de pro