- Autoritatile judetene au investit peste 18.000 de euro pentru un tun de ceata care va imprastia pesticide peste o mlastina care "produce" tantarii din Baia Mare.
Primaria municipiului Baia Mare a autorizat Serviciul Public de Ambient Urban (SPAU) sa achizitioneze un tun de ceata pentru distrugerea tantarilor. Construit pe o fosta mlastina, asanata in anii 1970, centrul nou al orasului este invadat an de an de tantari. Ineficienta dezinsectiilor repetate a starnit nemultumirea localnicilor, care platesc municipalitatii cele mai mari impozite pe cladiri. Dupa ce an de an, inclusiv in 2008, in luna iunie, SPAU a perseverat in dezinsectii clasice, din avion si de la sol, care nu si-au dovedit utilitatea, acum conducerea Primariei Baia Mare a luat decizia cumpararii unei instalatii complexe din care se va imprastia substante chimice sub forma de fum. Directorul SPAU, Eleonora Ghete, e convinsa ca investitia in tunul de ceata, care depaseste 18.000 de euro, isi va dovedi utilitatea in scurt timp. "In comparatie cu alte orase din tara, costurile actiunii de dezinsectie din aceasta saptamana vor fi de patru-cinci ori mai mici.
Manopera va fi executata cu angajatii nostri, iar substantele vor costa aproximativ 20.000 de lei", a declarat directoarea Eleonora Ghete. Ea a mentionat ca substantele folosite pentru distrugerea tantarilor nu sunt nocive pentru animale si organismul uman. Explicand beneficiile operarii cu noul sistem de dezinsectie, directorul SPAU a mentionat ca modul de lucru este mai simplu. "Adica, nu cari pompa in spate, ci tractezi acel tun de ceata, care este dotat cu microaspersoare cu duze foarte fine si care are o putere mare de pulverizare. De asemenea, ceata care se formeaza din acele substante cu rol de distrugere a tantarilor are o eficienta similara cu cea obtinuta prin imprastierea substantelor din avion,", a explicat Gh